Hrajeme si s knihami – Ze stránek do hry a zpět

Helmův žleb je v obležení. Amrády skřetů dorážejí na opevnění a to se musí každým okamžikem protrhnout. Aragorn je zraněný. Co jen dělat? Jak jen nebozí rohanští dopadnou? … Rychle, Aragorna stáhnout do ústraní, lučištníky poslat na hradby a zbytky jízdy hlídat bránu. F5, mezerník, hrdinové posilují morálku vojska. Konečně, přichází Gandalf a s ním i vítězství. Uložit a jdeme na další misi.
Také si rádi hrajete? Knihy se staly inspirací pro mnoho počítačových her a ty nabídly možnost vžít se do oblíbených hrdinů, nebo dokonce ovlivňovat jejich svět. Takže ještě jednou, hrajete si rádi?

Zaklínač, Andrzej Sapkowski
Hry:
Zaklínač, Zaklínač 2: Vrahové králů,Zaklínač 3: Divoký hon
O Zaklínači už byla napsána hromada textů a článků, recenzí a rozborů a ještě mnoho napsáno bude, vzhledem k seriálu. Herní Zaklínač začal vznikat začátkem nového tisíciletí pod křídly polského CD Projektu s požehnáním samotného Sapkowského, krerý dokonce u prvního dílu pomáhal se scénářem. Původně izometrická (viděná seshora) hra nakonec vyšla jako plně 3D RPG a zaznamenala celosvětový úspěch, na který navázala další dvě pokračování. Hry se odehrávají po knižní pentalogii, rozšiřují Geraltův příběh, ačkoliv je jim vytýkán odklon od evropské mytologie a atmosféry. Na druhou stranu, celosvětový úspěch her velmi zvedl zájem o knihy a to autora kupodivu vyprovokovalo.  I vám, herně neposkvrněným možná neutekl nedávný Sapkowskiho boj proti CD Projektu.

Metro, Dmitrij Gluchovskij
Hry
: Metro 2033, Metro Last Light, Metro Exodus

Jaderná válka dávno zničila Zemi a zbytky civilizace vymírají, nebo se jako Rusové přesunuli do podzemí, konkrétně do moskevského metra. Knižní trilogie Metro zaznamenala celosvětově obrovský úspěch a sesbírala i několik ocenění, o její věhlas se postarala i stejnojmenná hra, kde jako titulní hrdina Arťom žijete v labyrintu metra, bojujete s příšerami, které v noci napadají stanice a snažíte se vymanit z beznadějného života. První dva díly herního Metra byly akce v úzkých, temných tunelech. Třetí díl jde cestou průzkumu otevřeného světa a uzavírá celé dobrodružství. Na metro se brzy možná můžeme těšit v seriálové podobě. Píšu možná, protože Gluchovskij o filmovém zpracování jednal už několikrát a vždy neúspěšně.

Piknik u cesty (Stalker), Arkadij a Boris Strugackij
Hry:
Shadow of Chernobyl, Call of Pripyat, Clear sky

O Černobylu se v poslední době opět mluví, ať už z důvodu seriálového zpracování, nebo kvůli „novému“ Černobylu, který Rusové před několika dny odpálily a zatím poměrně úspěšně mlží (historie se ráda opakuje). Kniha bratrů Strugackých není o Černobylu, ale o návštěvě mimozemské civilizace na Zemi, v místě které je později označováno jako Zóna. Zóna je místem, kde platí jiné přírodní zákony, mohou vás zabít podivné anomálie a protože se zde dají najít opravdu mocné artefakty (zřejmě pozůstatky oné vesmírné civilizace), láká dobrodruhy, takzvané Stalkery. Ti tajně pronikají do Zóny a hledají artefakty, které by zpeněžily, pokud dřív nezemřou.  Hra S.T.A.L.K.E.R. ukrajinského studia GSC Game World si od Strugackých bere myšlenku Zóny a anomálií a zasazuje svůj děj kolem atomové elektrárny Černobyl, jejíž výbuch vše nastartuje. Můžete se tak stát dobrodruhem, ukrývajícím se v Pripjať před armádou a zmutovanými zvířaty, snažícím se získat svůj vlastní artefakt, nebo dokonce doputovat až do samotného Černobylu. Před vydáním původní hry bylo naslibováno mnoho věcí, které se v ní nakonec neobjevily a tak si autoři snažili napravit reputaci v dalších pokračováních. S.T.A.L.K.E.R. se však stále těší velké oblibě a to především díky komunitě, která díky modům hru značně vylepšila a dodnes jí udržuje.

Pán prstenů, J.R.R. Tolkien
Hry:
The Third Age, Riders of Rohan, The Battle for Middle-earth, Aragorn´s Quest, War in North, Lego LOTR, Shadow of Mordor, Lord of the Ring Online…

Tolkien svými knihami stvořil fungující fantaskní svět s vlastní historií, náboženstvím, politikou a hrdiny. To samozřejmě nemohlo nechat herní svět chladný a tak už na úsvitu pátého dne… pardon, na úsvitu her v 80. letech vznikali první pixelové příběhy ze Středozemě. Pán prstenů patří k herní franšíze, která nás pravidelně obohacuje o nový produkt posledních 30. let. Najdeme tu staré point and click adventury, akční hry na hrdiny, budovací strategie, dokonce Lego verzi známých příběhů. Roku 2007 vychází LOTRO, tedy online hra, kde se potkáváte s ostatními hráči a společně objevujete Středozemi. Dnes již vlastně mrtvá, ale ve své době velice populární hra tohoto žánru. Každý přece někdy chtěl být hobit, ležet u Brandyvíny a pokuřovat Starého Tobyho z lulky. V posledních letech se stala populární hra Shadow of Mordor a její pokračování Shadow of War s otevřeným světem a hrdinou, který rube skřety po stovkách a kolem efektivně cáká krev a lítají hlavy.  

H. P. Lovecraft
Hry:
The Hound of Shadow, Alone in the Dark, Shadow of the Comet, Call of Cthulhu, Darkest Dungeon, The Secret World, The Sinking City…

Další bezednou studnicí inspirace jsou příběhy mistra hrůzy H.P. Lovecrafta. Mnoho herních studíií se snažilo přenést bezútěšnost a zmar Lovecraftových povídek a románů. Někteří šli cestou přímé inspirace, jiní jsou prostě fanoušky s touhou mít něco z knih i ve své hře. Tyto hry jsou obecně úspěšnější. Nejznámější je série Alone in the Dark, kterou bychom i s lehkou nadsázkou mohli považovat za první videoherní horor a samozřejmě samotná Call of Cthulhu z těch přímých. Nicméně, pravdou je, že přerod v hry mnoha Lovecraftovým příběhům spíš uškodil a tak je mnoho titulů brakovitých a plných stereotypní hratelnosti, protože vše stojí jen na těch monstrech a strachu, což začne být po čase únavné.

Zeměplocha, Terry Pratchet
Hry:
Discworld, The Colour of Magic, Discworld Noir

Zeměplocha. Svět s tolika příběhy a postavami. Vyšli jen čtyři hry, všechny point and click adventury. Píši to se slzou v oku, protože herně je dílo Terryho Pratcheta silně nevyužité a hry vznikaly pouze v dobách největší slávy knižní série v 90. letech. I to má ale své kouzlo. Můžete se vtělit v máka Mrakoplaše a spolu se Zavazadlem, které je vám stále v patách prožívat příběhy z prvních knih.  Nebo jako člen Hlídky pátrat v ulicích Ahnk-Morporku a dokonce se můžete na hodiny a hodiny ponořit do textové (!) online hry pro více hráčů jako člen libovolného cechu na dvou kontinentech a potkávat místní rodáky. Pokud jste fanoušky Zeměplochy a umíte anglicky, neváhejte a Discworld MUD určitě vyzkoušejte, dodnes je v ní živo.

Alenka v říši divů, Lewis Caroll
Hry:
Alice Madness, Alice Madness Return

Jistě, můžete si samozřejmě zahrát Alenku podle filmu od Tima Burtona s Johny Deppem na přebalu, sem tam nějaká ta japonská šílenost a nebo skákačka. Všechno jsou to hry primárně pro děti, ale je tu jedna výjimka. American McGee´s Alice, kde si můžete zahrát za Alenku v podání vývojáře Americana McGee. A tahle Alenka je krvavá, plná šílenství a schizofrenie, protože ten svět za zrcadlem opravdu není hezké místo a velký nůž je váš nejlepší kamarád. Ale nemyslete si, že všechno to násilí a brutalita zde jsou samoúčelně, naopak, hra stojí na dobrém příběhu a způsobu vyprávění.  Úspěch si zopakovalo i pokračování s již dospělou Alenkou, která se vrací na místo činu.

I Have No Mouth, and I Must Scream, Harlan Ellison
Hry: 
I Have No Mouth, and I Must Scream

Povídky Harlana Ellisona nejsou tolik známé, můžeme je považovat za sci-fi brak, a nebo se na ně dívat jako na příběhy plné nápadů, zvráceného smyslu pro humor a pochmurných vizí budoucnosti. Přestože jediná hra, které vznikla na Harlanově povídce pochází hluboko z 90. let a nebyla příliš úspěšná ani v době vydání, rozhodně stojí za zmínku. V pixelové adventuře se postupně zhostíte posledních pěti žijících lidí, které už sto let udržuje při životě a stále dokola mučí superpočítač, který vyvinulo lidstvo a ten ho následně vyhubil. Mučení spočívá v opakování životních hrůz a strachů ústřední pětice v jakési virtuální realitě. A ta parta posledních človíčků nejsou žádní svatoušci, o to víc je jejich mučitel nenávidí. Traduje se historka, že Ellison, který se na vývoji osobně podílel, chtěl do hry stále přidávat až nemožně obtížné úseky a dokonce přišel s nápadem, že by hra vlastně nakonec nešla dohrát. I přes silný nános prachu stojí za zahrání, něco takového dnes už totiž nevyjde.

V další části články si to otočíme. Knihy na motivy počítačových her.

Zdroje obrázků: pinterest.com, igdb.com, tiscali.games.cz

About The Author