Nová cenzura v USA: Dětské knihy od Dr. Seusse se nebudou vydávat pro rasismus

Dr. Seuss, pravým jménem Theodor Seuss Geisel, patří mezi americké národní poklady. Byl nekončící studnicí nápadů a za svůj život stihnul vydat 46 příběhů pro děti, které také sám ilustroval. Některé z nich byly i zfilmovány anebo na jejich motivy vznikly kreslené seriály. Mezi nejslavnější patří například Grinch nebo Kocour v klobouku. Za své zásluhy dostal hned dvakrát cenu Lewis Carroll Shelf Award, kterou od roku 1958 udělovala University of Wisconsin nejlepším pohádkám.

U nás nejsou jeho knihy tolik slavné, ale téměř každá americká rodina má doma poličku, ve které se alespoň jedna jeho pohádka nachází. Mnozí si bez nich ani neumí představit své dětství. Teď ovšem budou zakázány.

„Tyto knihy zobrazují lidi způsobem, který je zraňující a špatný. Zastavení prodeje podobných je jen částí našeho závazku a našeho širšího plánu zajistit, aby náš katalog reprezentoval a podporoval všechny komunity a rodiny,“ řeklo vedení Dr. Seuss Enterprises letos 2. března. Shodou okolností se ve stejném datu vzpomíná i narození autora, který bohužel zesnul už v roce 1991. Agenturu založila Seussova rodina po jeho smrti. K rozhodnutí o definitivním zastavení vydávání některých jeho knih dospěla firma po mnohaletých stížnostech široké veřejnosti na „propagování nepatřičných stereotypů“ v jeho dílech.

„Číňan, který jí hůlkami“ – výjev z knihy Představte si, co jsem viděl na ulici Mulberry, která bude od teď zakázána za svou stereotypizaci Asiatů

Amerika se snaží bojovat s rasismem, a už od dob občanské války je pomyslně rozdělena na sever a jih. Zatímco na severu razí liberální přístup podporující různá etnika (takzvané BAME) a snaží se co nejvíce vyhnout jejich stereotypizaci, v takovém jižanském státě Mississippi bylo ještě do roku 2013 legální vlastnit černošského otroka. Největším nepřítelem Ameriky není ani tak jiný stát jako spíš její vlastní velikost, která v kombinaci s faktem, že 99% Američanů jsou přistěhovalci anebo potomci přistěhovalců, tvoří velkou sociální a názorovou nekonzistenci.

Zatímco na o dost nekorektnějším jihu nikoho většinou ani nenapadne, že by tyto obrázky mohly být obecně škodící, na severu se pomalu začal Dr. Seuss vyškrtávat ze školních osnov a rodiče, kteří bojují za sociální spravedlnost, přestali dětem knihy kupovat. Dr. Seuss Enterprises se proto rozhodla ty nejvíce urážlivé knihy úplně stáhnout z prodeje, aby nebyla zakázána úplně.

Je smutné, že se toto děje, protože Dr. Seuss je ikonou ve světě dětských knih a je paradaxně miliony lidí zbožňován pro pozitivní hodnoty v jeho dílech, včetně ekologie a právě rasové tolerance ve společnosti. I přesto je kritizován za to, jak jsou Asiaté nebo černoši kresleni. Podle současné severoamerické společnosti jsou právě tyto rozdíly v ilustraci problematickou stereotypizací.

Knihy Dr. Seuse, které budou zakázány.

Do příštího měsíce budou z pultů staženy poslední výtisky některých Seussových knih jako Představte si, co jsem viděl na ulici Mulberry nebo Kdybych řídil zoo, ve které můžeme vidět skupinu Asiatů s přivřenýma očima, jak nesou na hlavě náklad. Tento autor ale není jediný, jehož prodej se ruší. Zákaz vydávání dostala i americká klasicka od J. M Barrieho Peter Pan za urážlivé zobrazování domorodých lidí a dobrodružná kniha Laury Ingalls Wilder Malý dům na prérii, podle které vznikl v roce 1974 velmi populární seriál, za zobrazování indiánských stereotypů.

Je nutné zdůraznit, že knihy nebude nelegální vlastnit, jen se zastavila jejich distribuce. Nicméně proti těmto zákonům se tvrdě postavila Deborah Caldwell Stone, ředitelka Úřadu pro intelektuální svobodu Americké knihovnické asociace.

„Můžeme provést přehodnocení těchto knih a jejich místa v kánonu,“ řekla minulý týden televizi CNN. „Neznamená to, že by lidé měli přestat číst knihy nebo je mít ve své sbírce, ale měli by kriticky uvažovat o knihách a o tom, jak jsou sdíleny s mladými lidmi. Je potřeba o knihách s dětmi mluvit, a ne je zakazovat.“

Říká se, že nejvíce se člověk poučí ze své minulosti. Jak to ale chcete udělat, když se společnost postará o to, abyste se nedozvěděli, že vůbec nějaká minulost byla. Možná jsou některé z knih problematické, ale stále jsou právě tím oknem do té doby, které naopak tolik potřebujeme. Už v tom světě nežijeme, ale to neznamená, že je nutně špatné vědět, že vůbec existoval. Než se urážet, měli bychom být vděční za to, kam jsme jako společnost poustopili.

Zdroj textů a obrázků: cnn.com, marketwatch.com, amazon.com, Getty Images

About The Author