Zakázané knihy – Varování: Tyto knihy ohrozí vaší normálnost!

Psaní je bez nejmenších pochyb kreativní činnost. Spisovatel vytváří postavy a skrze ně vypráví příběh. Ne vždy se s nimi můžeme ztotožnit. Ne vždy se nám líbí dějové zvraty nebo jednání hrdinů. Kniha v nás může vyvolat radost, ale i hněv, nebo hanbu. S tím se bohužel někteří lidé zkrátka nedokázali a ani dnes nedokážou smířit a tak volají do boje proti takovým morálně pochybným knihám. Cenzura, zákaz a nakonec výheň, tak tento proces obvykle probíhá. Nadneseně by se dalo říct, že vznik první knihy, doprovázel i vznik prvního seznamu zakázaných knih, které tu byly snad odjakživa a ačkoliv doba postoupila, stále se můžeme setkat s mnoha zakázanými tituly napříč celým světem. V první části se podíváme na ty nejznámější knihy, které by se nám podle některých jedinců neměly v žádném případě dostat do ruky.

Farma zvířat (George Orwell)
V době svého vydání roku 1945 a ještě po několik těžkých poválečných let, nebyla kniha příliš úspěšná a hojně zakazovaná. Pohledem tehdejšího člověka, není se co divit. Lidé toužili po míru, Rusko a Amerika byli spojenci a nikdo nechtěl ani pomyslet na další konflikt. Z počátku byla neprodejná i v samotných Spojených státech, protože kritika jejich tehdejšího spojence, Sovětského svazu, se příliš nehodila. Ve Francii byl vydán zákon, který zakazuje pojmenovat prase Napoleon, v reakci na zvířecího diktátora z Farmy. V Československu sice vyšla hned v roce 1946, ale při únorovém převratu byla kniha zase stažena. Než u nás byla Farma zvířat konečně v roce 1991 vydána, šířila se desítky let formou samizdatu. Dodnes je zakázána ve Spojených arabských emirátech, protože mluvící prasata jsou už přeci jen moc. Naopak, v Číně a Vietnamu knihu seženete, ale v cenzurované verzi.

1984 (George Orwell)
Podobný osud má i další Orwellova kniha. Letos 8. června to bude přesně 73 let od vydání 1984 a její příběh je natolik aktuální (možná víc, než kdy dřív), že stále patří k nejprodávanějším knihám vůbec. Okamžitě po vydání byla samozřejmě zakázaná v komunistických zemích tehdejších i dnešních. Autoři československého samizdatu později vzpomínají na velice podobné pocity a podmínky jaké má hrdina Winston Smith. Dnes se na knihu můžeme dívat jako na skvělý manuál (bohužel) kontroly a zotročení lidstva, ostatně, Velký Bratr vás vidí!

Šifra mistra Leonarda (Dan Brown)
Co by to bylo za seznam zakázaných knih, kdyby tu chyběla Šifra. Kniha, která doslova podemílá základy křesťanství a to jak známými důkazy, taky polopravdami, ale i záměrnou fikcí. Církev ji samozřejmě hned po vydání zahrnula do svého seznamu zakázané literatury a všem věřícím důrazně doporučovala ji nečíst. Proběhlo několik demonstrací, kniha se zakázala v několika polských městech a Libanonu. Možná právě díky téhle negativní reklamě zdarma se jedná o jeden z největších bestsellerů 21. století a Dan Brown už vesele napsal další čtyři pokračování, nemluvě o filmových zpracováních s Tomem Hanksem.

Carrie (Stephen King)
Všeobecně s knihami mistra hororu mají problém zejména americké školy a školní knihovny. Některé Kingovi knihy tady prostě nenajdete, nejsou prý vhodné pro mládež a jejich výchovu. Nedávno se takový případ řešil v Kalifornii, kde ze školních knihoven zmizelo kompletní autorovo dílo. To se místním nelíbilo a tak se tam knihy zase vrátili. Carrie je ale stále tak trochu tabu. Přeci jen, příběh o holce co vyvraždí svojí školu? V Americe? No… pojďme raději dál.

Medvídek Pů (Alan Alexander Milne)
Proč medvídek Pů? Ten dobrácký, starostlivý milovník medu ze Stokorcového lesa? Tak zaprvé mluví, což vadilo ve státě Kansas, takže medvěda prostě zakázali. Zadruhé je od pasu dolů nahý a to by podle radních polského města Tuszyn mohlo ohrožovat mravní výchovu dětí. Pů tady měl být maskotem nového dětského hřiště. Inu, dítě tohle nevymyslí. Zatřetí, vypadá jako prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching a to už opravu není žádná sranda, takže se Pů odstranil z internetového prostoru a pozatýkalo se několik novinářů, kteří o tom napsali. A konečně začtvrté, jeho pochybní přátelé. Správně, Pů se kamarádí s malým růžovým prasátkem a to se v Turecku prostě neodpouští.  Kdo by to byl řekl, že se v dětské knize skrývá tolik hrůzy.

Mein Kampf (Adolf Hitler)
Tak tady je to jasné. Kniha Adolfa Hitlera je dodnes zakázána na mnoha místech světa. Zajímavé je, že v době svého vydání směla být vydávána jen v Německu a to na rozkaz samotného Vůdce. Zřejmě tušil, že ostatním evropským národům by se jeho myšlenky nelíbily. V roce 2016 kniha v Německu opět vyšla a okamžitě se stala bestsellerem. Nové vydání je rozšířeno o předmluvu, kritiku a komentáře celé knihy.

Deník Anny Frankové (Anna Franková)
Pomyslná druhá strana mince k předchozímu Mein Kampf. Deník Anny Frankové měl opravdu těžkou cestu do rukou čtenářů. Otec Anny dlouho nechtěl vydat deník úplný, čistě z rodinných a osobních důvodů, a tak šlo původně jen o vybrané pasáže. V kompletní podobě vyšel až v roce 2001 a my si dnes konečně můžeme přečíst kompletní obraz doby i s detaily ze života mladé dívky a její rodiny. Kniha byla v minulosti označena za podvrh a obviněna z překrucování faktů. Jde však o výkřiky popíračů holokaustu a podobné existence. Kniha je zakázaná v Libanonu, pro příznivé zobrazení Izraele a na škole Virginii, kvůli „sexuálně explicitním“ a „homosexuálním“ tématům. Zase to ohrožování mravnosti mládeže.

Kdo chytá v žitě (J. D. Salinger)
Nechvalně proslulý román o poznávání světa očima Holdena Caufielda to neměl za dobu své existence snadné. 8. prosince 1980 tuto knihu v jedné ruce držel Mark Chapman, v té druhé měl zbraň, kterou na ulici zabil hudebníka Johna Lennona. O tři měsíce později ji u sebe měl John Hinckley, jako rozptýlení při nepovedeném atentátu na prezidenta Ronalda Reagana. Kniha se tedy dostala na mnoha místech na seznam zakázané literatury, lidé po ní totiž zřejmě chtějí vraždit známé osobnosti. Ale vážně, dodnes je kniha v několika státech zakázaná a to jak jinak, než z důvodu mravnosti, obsahuje totiž mnoho vulgárních, až sprostých slov.

Harry Potter (J. K. Rowling)
Na tom, že se dívají nelibě na oblíbeného učně čar a kouzel v arabských zemích, není nic až tak překvapivého. Není to sice taková hrůza jako mluvící prase, ale přeci jen, kouzla a čarodějové v těchto částech světa zkrátka nejsou příliš oblíbení. Větší překvapení je Amerika. Mnoho místních křesťanských spolků se tvrdě postavilo proti vydávání knih o Harrym Potterovi a to zejména právě pro šíření čarodějnictví a jeho popularizaci. Proběhlo i nějaké to menší oslavné pálení několika výtisků. A pozadu nezůstaly ani školy některých států USA a kouzelnické knihy zmizely z jejich knihoven.

Tolik ty nejznámější knižní tituly. Příště se podíváme na hanbatou literaturu, tedy knihy, které by snad mohli mravně rozrušit i dospělé jedince a slušná společnost by jim rozhodně neměla věnovat pozornost.

Zdroj obrázků: pinterest.com, databazeknih.cz, isbndb.com

About The Author