Prsteny moci aneb když je propagace politického názoru důležitější než úcta k předloze

Letos uplyne 85. let od vydání Hobita, knihy, kterou J. R. R. Tolkien napsal svým dětem. Položil tehdy základy Středozemě, světa, na který dnes přísahají miliony lidí a Silmarillion mají v nočním stolku místo Bible. Řekněme to narovinu, který autor fantasy není ovlivněn Tolkienovým dílem?

Dalšími texty rozšiřoval mytologii, historii a kulturu imaginárního kontinentu, zabydloval ho postavami a hrdiny. Dlouho se Tolkienovi knihy považovaly za nezfilmovatelné, především po několika nepříliš úspěšných pokusech (především animačních), až přišel jistý Peter Jackson s manželkou Fran a všem ukázali, že to jde. Trilogie Pán prstenů se dočkala kritického i diváckého úspěchu, mnoha oscarů a statusu vrcholu filmového fantasy. A příběh se po dvaceti letech opakuje, prozatím.

Silmarillion a příběhy z prvního, potažmo druhého věku před událostmi Hobita a Pána prstenů jsou nezfilmovatelné. Nebo ne? Filmová divize Amazonu nás chce, stejně jako před lety Jackson, přesvědčit o opaku. Že to je materiál vhodný nejen pro filmový pás, ale dokonce na seriál, a tak jsme tady. Je únor 2022 a nejdražší televizní seriál v historii se poodhalil v první minutové ukázce. A internet vybuchl.

Samotný trailer předcházely zprávy ze zákulisí natáčení. Scénaristé upravují časové linie Tolkienova příběhu, přidávají postavy, ohýbají děj. A otevírá se podobná diskuze jako u seriálového Zaklínače ohledně barvy pleti a sexualitě fantasy ras a jak si s tím poradit v dnešní době. Bílý elf, černý elf, zelený elf. Černá královna trpaslíků… Ukázka předvedla naleštěné záběry plné digitálních efektů, výbuchů a ano, i charaktery s tmavou barvou kůže. Hlavním problémem je ovšem, že se v knihách tolik černošských elfů nevyskytuje. To ale nezabránilo Amazonu, aby si nějaké nové postavy nepřidal, aby tuto politicky korektní myšlenku mohl naplnit. Komentáře na youtube po více jak 15 milionech shlédnutích mluví shodně. Doslova.

Zlo nemůže vytvořit nic nového, může pouze zkazit a zničit to, co dobré síly vynalezly nebo vytvořily.
Věta, která snad ve všech světových jazycích zaplavila komentáře pod videem. Lidé jí popisují snažení Amazonu a zároveň vkládají do úst panu Tolkienovi, jako parafrázi na Frodova slova: „Stín, který je vypěstoval, umí jen křivit a napodobovat, ne tvořit, nic nového a vlastního.“ Amazon je obviněn, že si za 4,5 miliardy koupil práva na předlohu, se kterou si teď vytře zadek. Poukazuje se na Petera Jacksona, který taky upravoval nebo ořezával děj knih, ale s citem a s ohledem na svižnost děje nikoliv proto, aby prezentoval své politické názory. Mnoho důvěry nevyvolalo ani prohlášení, že v seriálu budou hobiti, protože pak by nebyla Středozem Středozemí, ačkoliv vzhledem k předloze jde o nesmysl. Nedůvěra je obrovská a zdá se, že Amazon může momentálně jen překvapit. Z těch několika prvních záběrů těžko usuzovat. Hodnotit, případně nakydat hromadu hnoje, můžeme po druhém září, kdy bude mít premiéru první díl. Do té doby musí stačit diskuze. Nezbývá než doufat a děkovat, že původní filmová trilogie se natočila ještě v době, kdy hlavním tématem filmografie nebyla sexualita, rasa a politická korektnost postav. Ať už počin Amazonu bude jakýkoliv, je jisté, že své příznivce si najde, zavděčit všem se však nejde, obvzlášť ne ortodoxním fanouškům předlohy.

A co vy? Těšíte se? Chtěli byste elfy raději modré, nebo růžové? A není lepší zůstat u knihy? Podělte se s námi i s ostatními o své názory a přispějte do diskuze. Kolem nového Pána prstenů bude totiž ještě pořádné horko a až čas ukáže jestli nebylo lepší zůstat jen u filmové původní trilogie a všechno ostatní směle shodit do Hory osudu.

Zdroje: eurozpravy.cz, primevideo.com

About The Author